Trefbal

Kringtrefbal

Aantal spelers: 15-18
Groep: 3-8

Bij dit spel staan de spelers in een kring. Deze kring moet ongeveer een diameter hebben van 15 meter. De kring moet duidelijk zichtbaar zijn, bijvoorbeeld door een streep op de grond. In het midden van de kring staat een kast.

De groep wordt verdeeld in drie teams.
Team 1 staat in midden van de kring. De overige twee teams staan buiten de kring. Zij proberen de leerlingen in de kring af te gooien met een bal.
De leerlingen in de kring proberen te voorkomen dat ze afgegooid worden, door zich te verstoppen achter de kast.

Als er één leerling is afgegooid, wacht deze even aan de kant van het veld. Zodra alle leerlingen zijn afgegooid, wisselen de teams van plaats. Het spel begin dan weer opnieuw.
 
Gevangenistrefbal

Aantal spelers: 18-30
Groep: 5-8

De groep wordt verdeeld in tweeën. Geef één team lintjes, zodat duidelijk is welke leerlingen bij elkaar in het team zitten. Aan beide kanten van het veld ligt één matje. Dit zijn de gevangenissen van beide teams.

De teams proberen elkaar af te gooien. Hierbij mogen ze door het hele veld lopen. Ze hoeven dus niet, zoals bij gewoon trefbal, aan hun eigen kant van het veld te blijven.
Als er een leerling is afgegooid, moet deze in zijn eigen gevangenis gaan staan.

Leerlingen die in de gevangenis zitten, kunnen bevrijd worden. Een leerling van het eigen team moet dan buiten de gele lijn gaan staat en één keer overgooien met de leerling in de gevangenis. Is dit gelukt, zonder dat de bal werd onderschept, dan is de leerling weer vrij.

Het team dat als eerst alle leerlingen in de gevangenis heeft staan, heeft verloren.

 


 

 

© 2022 jufeline.nl