Buiten spelen

 

 

Waarom zou je buiten spelen stimuleren?  Hier zijn 10 hele goede redenen!

  1. Buitenlucht is gezond. De frisse buitenlucht is goed voor iedereen. Het is goed voor je gezondheid, je wordt er blij van en is goed voor je hersenen. Eigenlijk is dat al genoeg reden om wat vaker naar buiten te gaan.
  2. Lekker bewegen. Veel bewegen voorkomt overgewicht en zorgt ook dat je langer gezond blijft. Buitenspelen is dus ontzettend goed. Lekker rondrennen, springen, fietsen en klimmen. Kinderen die veel buitenspelen groeien vaak gezonder en evenwichtiger op, hebben minder kans op botbreuken en herstellen sneller als ze ziek zijn.
  3. Het maakt gelukkig. Bij een gelukkige jeugd denk je als snel aan ravotten in de tuin, hutten bouwen of buiten voetballen. Uit onderzoek blijkt dan ook dat 80% van de kinderen gelukkig wordt van buitenspelen met andere kinderen.
  4. Leren over de natuur. Respect voor de natuur is belangrijk. Door buiten te spelen leert het kind meer over planten, dieren en insecten. Ze leren wat brandnetels, lieveheersbeestjes, vlinders en slakken zijn. buitenspelen kinderen insecten
  5. Goed voor de motoriek. Buitenspelen is goed voor de motorische ontwikkeling. Een kind leert rennen, klimmen, springen, glijden, gooien, vangen, schoppen, schommelen en buigen. Hij groeit en ontwikkelt zich daardoor beter.
  6. Je wordt er slimmer van. Van buitenspelen wordt je ook slimmer. Het heeft een positief effect op het concentratievermogen en de leerprestaties op school. Kinderen die veel (buiten)spelen hebben een betere hersenontwikkeling en leervermogen dan kinderen die weinig en/of binnen spelen.
  7. Lekker creatief. Al die prikkels die het kind buiten krijgt stimuleren zijn creativiteit. Tijdens het spelen bedenken kinderen de gekste dingen. Ze gebruiken materialen om nieuwe dingen van te maken of verzinnen nieuwe spelletjes. Dat zorgt voor een creatiever kind dat ook later in zijn lever vaak slimme oplossingen kan bedenken.
  8. Nieuwe vriendjes maken. Van buitenspelen wordt een kind socialer. Hij maakt zo natuurlijk sneller nieuwe vriendjes, dan wanneer hij thuis tv zit te kijken. Daarnaast komt het kind in allerlei situaties terecht waarin hij betere sociale vaardigheden kan ontwikkelen.
  9. Ze kunnen hun energie kwijt. Is een kind soms druk in de klas? Buitenspelen helpt kinderen om hun energie kwijt te kunnen. Ook is het beter voor hun slaap. Na een potje flink buitenspelen slaapt een kind vast als een roos.
  10. Ontdekken. Door buiten te spelen ontdekken kinderen zelf een stukje van de wereld. Ze komen in aanraking met allerlei situaties en nieuwe materialen als zand, water, steen, takjes en schelpen. Een kind wordt zo al snel een kleine ontdekkingsreiziger.

Op de volgende sites vind je verschillende spelvormen.

Buiten spelen
Kinderfeestjes thuis: spelletjes voor buiten
Lesideeën beweging
Meester Leon
Spelensite: 2900 bosspelen, balspelen, kringspelen
Mamaliefde: spelletjes voor buiten
 
 
© 2023 jufeline.nl